Fiske och allemansrätten

När man är ute och campar kan det vara otroligt lockande att fiska. Fiske är för många en stor sport, men kan även vara ett fritidsintresse där man får en skön och avkopplande stund vid vattnet. Om du vill ta med dig fiskespöet på din campingsemester så finns det några saker som du behöver ha koll på. Detta gäller t.ex. att du i vissa fall behöver ha ett fiskekort för att få fiska, men det kan också handla om vilken typ av fiskar som du får ta upp och med dig hem.

Vill du vara på den säkra sidan utan att göra för mycket efterforskning kan du alltid fiska fritt i sjöar som Mälaren, Vättern, Värnen och Hjälmaren. Även Storsjön räknas in här. Vill du fiska på andra platser än så är det specifika regler som du måste anpassa dig efter och det är här fiskekortet kommer in. Fiskekort kan man beställa hemifrån redan innan man beger sig iväg på campingturen men i många fall kan detta även lösas på plats. Ibland räcker det dock inte med ett fiskekort för att fritt få plocka upp fiskar ur vattnet. Du kan även behöva markägarens tillstånd. Vill du vara säker på att få så lite hinder på vägen som möjligt så ska du kolla upp vilka regler som gäller där du tänker befinna dig.

Det finns inga hinder för hur du får ta dig fram till vattnet, men undvik att gå på planteringar eller på människors privata tomt. Du ska alltid respektera markägaren i så stor mån som det bara är möjligt. Privata stränder eller bryggor är i många fall helt okej att fritt använda sig av, men kom då ihåg att de ej ska vara anslutna till något boningshus. Kom ihåg att du även måste kolla upp vilken typ av fisk som du får dra upp. Mal är t.ex. fridlyst och måste släppas tillbaka ner i vattnet direkt.

Related Posts

ezy